• +38 (044) 391-41-20

AVA Group провела серію тренінгів із силосування для українських господарств

AVA Group разом зі своїми партнерами – данською компанією Chr-Hansen – у рамках своєї постійно діючої програми з упровадження інноваційних європейських технологій на українських господарствах провела серію науково-освітніх заходів щодо передових методів виготовлення силосу.

Перший захід у форматі круглого столу відбувся 24 квітня у с. Городецьке Уманського району Черкаської області і був присвячений темі «Об’ємисті корми – основа молочного бізнесу». Другий аналогічний захід пройшов у м. Полтава. На круглий стіл були запрошені господарства з Черкаської, Вінницької, Кіровоградської і Київської областей.

У рамках заходу Адам Колантін, експерт з біологічних інокулянтів (Великобританія), та Ярослав Кушнір, експерт молочного бізнесу, розглянули низку актуальних тем щодо основ менеджменту силосування.

Зокрема, було презентовано рішення, як використання інокулянтів здатне вплинути на покращення якості силосу та, як результат, на показники продуктивності на молочній фермі.

Адам Колантін у своєму виступі розповів про виклики, яких зазнає силос під час ферментації та потім у процесі згодовування. Він зазначив, що мікроорганізми, які розмножуються в силосі, призводять до зниження його поживної цінності з наступним впливом на економічний прибуток.

Так, у першій фазі силосування, коли силос трамбують та закривають, середовище переходить з аеробного (наявність кисню) в анаеробне (тобто, за відсутності кисню). У цей період, коли до силосу немає доступу повітря, головне завдання інокулянтів - забезпечити ефективні процеси ферментації та досягти швидкого зниження рівня рН. Після чого розпочинається фаза зберігання, коли рН є стабільним і тримається на нормальному рівні. Коли ж ми відкриваємо силосну траншею для згодовування, і до неї потрапляє повітря - починаються проблеми. Адже кисень – найбільший ворог силосу і сприяє розвитку дріжджів та цвілі.

Небажані для силосування мікроорганізми, такі як ентеробактерії, клостридії, а також дріжджі та грибки (активно розмножуються після того, як яму відкрили) знижують якість і кількість сухої речовини в силосі. А це веде до значних економічних втрат для виробника та може становити ризик для здоров'я худоби.

Таким чином, необхідно запобігти розвитку клостридій у силосі, що і роблять певні штами бактерій, які й містяться в інокулянтах.

Крім того, інокулянти здатні запобігти таким процесам, як нагрівання силосу, що впливає на псування органічної речовини, а також збільшення pH, яке призводить до росту цвілі і бактерій, далі - до додаткового спороутворення. При рівні рН вище 4,5 ефективність органічних кислот знижується до 60%.

Експерти наочно продемонстрували результати досліджень, з яких видно, як інокулянти, а саме їх унікальні штами, від данської компанії Chr. Hansen здатні вирішити всі вищевказані проблеми, аби зберегти кількість сухої речовини в силосі та підвищити його якість.

Зокрема, продукт SilosolveMC, що містить комбінацію бактерій, виконує наступні завдання:

  • прискорює ранню ферментацію відразу після силосування;
  • знижує рН для аеробної стійкості;
  • знижує клостридіальне і небажане бродіння;
  • знижує розпад протеїну та утворення аміаку;
  • покращує смакові якості силосу.

Інший презентований інокулянт - SilosolveFCмає унікальне запатентоване поєднання 2 бактерій: LactobacillusBuchneri 1819 та LactococcusLactis 0-224*, що:

  • запобігає утворенню дріжджів та цвілі;
  • виводить кисень з маси, яка силосується, та стабілізує бродіння надзвичайно швидко;
  • придатний для використання на всіх культурах (Кукурудза / Люцерна / Трава / Злаки) у всіх концентраціях сухої речовини;
  • швидко встановлює анаеробне середовище, запобігаючи зіпсуванню;
  • зменшує втрати сухої речовини;
  • покращує аеробну стійкість;
  • можна відкрити траншею для згодовування дуже рано - <7 днів;
  • надає силосу високі смакові якості.

Також під час круглого столу були висвітлені результати щорічної премії за найкращий люцерновий сінаж «Люцерновий олімп 2017» та презентовано ТОП 10 сінажів України.

Крім того, експерт молочного бізнесу AVA Group Ярослав Кушнір розповів про технологічно-економічні аспекти при закладці люцернового та житнього сінажів.

У рамках заходу гості також мали можливість обмінятися досвідом з провідними міжнародними експертами компанії та дізнатися про світові тенденції у галузі тваринництва.

«Ми вдячні компанії AVA Group за подібні круглі столи, які вони постійно організовують, - розповів один із учасників заходу, директор ТОВ «Промінь-Лан» Бриж Олексій Андрійович. – Завдяки подібним науково-практичним заходам українські фермери можуть бути в курсі останніх інновацій і черпати європейський досвід, навіть не виїжджаючи за кордон на міжнародні конференції, і упроваджувати цей досвід на свої господарствах».

«Ми постійно користуємося інноваційними технологіями, які пропонує AVA Group, і пересвідчуємося в їх ефективності на власному гаманці, - додав заступник директора з тваринництва ТОВ «Баришівська зернова компанія» Дегтярьов Руслан Вадимович.

AVA Group надалі проводитиме активну діяльність в рамках своєї освітньої програми, спрямованої на збільшення обізнаності фермерів щодо інноваційних рішень у тваринництві, поширення європейського досвіду серед українських господарств та підвищення технологічних показників вирощування сільськогосподарських тварин.

Слідкуйте за нашими новинами!

dsc_0774.jpg