• +38 (044) 391-41-20

Експерти з годівлі FeedLance Production провели круглий стіл про ефективне відтворення у свинарстві

21 червня 2019 року у місті Жашків Черкаської області відбувся круглий стіл від компанії FeedLance Production за темою «Ефективне відтворення у свинарстві», організований за ініціативи Асоціації тваринників України та підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Програма заходу передбачала наступні доповіді:

  • «Практичні аспекти в годівлі високопродуктивних свиноматок» - Peter Jan Maas – міжнародний експерт в галузі свинарства;
  • «Годівля свиноматок у транзитний період» - Шило Володимир Сергійович – експерт в галузі свинарства;
  • «Генетика в свинарстві - основа бізнесу» - Гопка Віктор Васильович - експерт в галузі свинарства;
  • «Кнурі-плідники – шлях до успіху» - Палійчук Ігор Миколайович - експерт в галузі свинарства.

На деяких із них ми зупинимося детальніше.

«Годівля свиноматок у транзитний період»

Виступаючи із відповідною доповіддю, експерт у галузі свинарства Шило Володимир Сергійович розповів про особливості годівлі свиноматок у транзитний період, відзначивши важливість адаптації поживності комбікорму та схеми годівлі згідно з фізіологічними змінами в організмі свиноматок.

Серед особливостей транзитного періоду спікер виділив наступні:

§Зменшення рухливості свиноматок: перехід з групового утримання до індивідуального в станках

§Зміна типу корму, а саме – з низької поживності на високу, та з високого вмісту клітковини на низький

§Сповільнення роботи шлунково-кишкового тракту

§Процес опоросу – найбільш критичний та відповідальний етап репродукційного циклу

Також експерт розповів про ризики, які виникають у даний період, зокрема:

  • •Розвиток патогенної грам-негативної мікрофлори в організмі свиноматок
  • Збільшення випадків запору
  • Виникнення синдрому ММА
  • Підвищений оксидативний стрес, особливо під час опоросу
  • Довготривалі опороси – збільшення відсотку мертвонароджених поросят
  • Повільне відновлення – зниження виділення молозива та погіршена молоковіддача
  • «З огляду на вищевказані особливості та ризики, що виникають у транзитний період, програма годівлі в цей час має характеризуватися наступними аспектами, а саме, плавним переходом із низькопоживного комбікорму для супоросного періоду на високопоживний комбікорм для лактуючих свиноматок, запобігати розвитку патогенної мікрофлори, знижувати ризик виникнення запорів, зменшувати ризик маститів, метритів та агалактії (ММА), попереджувати застій молока в молочних залозах та їх набряк, - відзначив Володимир Шило. – Крім того, правильно підібрана годівля для транзитного періоду може вирішувати такі питання як підвищення життєздатності новонароджених поросят, покращення процесу молоковіддачі на початку лактації, сприяти швидкому відновленню свиноматок та покращенню апетиту.

    У разі ж низькоякісної годівлі у даний період, у свиноматки може виникати ціла низка проблем зі здоров’ям новонароджених поросят та самої свиноматки, та її відтворювальної здатності у майбутньому».

    Якщо говорити детальніше, то невідповідна годівля знижує:

    тривалість продуктивного використання свиноматки;

    її резистентність до захворювань;

    якість відтворення;

    кількість поросят в гнізді при народженні та відлученні;

    вагу новонароджених та відлучених поросят;

    стає причиною неоднорідності поросят в масі та різного потенціалу в рості.

    «Годівля під час супоросності повинна сприятиотриманню необхідної кількості поросят відповідної маси, а також добрій розвиненості молочних пакетів і виробленню оптимальної кількості високоякісного молозива та молока, - коментує Володимир Шило. – При цьому, сама свиноматка повинна мати необхідну масу тіла та кондиційність для гарної наступної продуктивності».

    Спікер відзначив, що у розробці раціонів годівлі фахівці компанії виділяють 3 фази супоросності: ранню - 1 – 28 днів, середню - 29 – 84 дні, та пізню - 85 – 115 днів.

    «Період ранньої супоросності - це фаза для відновлення кондиції тіла. Цей період особливо важливий для свиноматок, які значно втратили в масі тіла та в кондиційності протягом лактаційного періоду, і тварині необхідно досягти коректного метаболічного та ендокринного статусу, і забезпечити гарне виживання ембріонів та їхній внутрішньоутробний розвиток.

    У фазу середньої супоросності енергетичні вимоги свиноматок зростають на 2-3 мДЖ на ME/день, тож потрібно збільшити споживання корму на 0.15 - 0.20 кг/день, для підтримання та відновлення кондиційності свиноматок. На цій фазі потреби на розвиток молочних залоз та внутрішньоутробний розвиток плоду відносно невеликі.

    Пізня супоросність більшою мірою відповідальна за внутрішньоутробний розвиток плодів та розвиток молочних залоз. Тож в останні 4-6 тижнів тварина відчуває суттєве підвищення потреби в поживних речовинах. Вага плодів збільшується в 5 разів, вміст протеїну в молочних залозах - у 27 разів. Відповідно, споживання корму збільшується на 0.3 - 0.5 кг».

    Також експерт відзначив важливість вживання амінокислот у супоросний період.

    «Раніше вважалося, що потреба в амінокислотах є незмінною протягом супоросності, - зазначив Володимир Шило. – Проте останні дослідження показали, що це не так. На ранній супоросності вимоги до амінокислот нижчі, а у пізній супоросності – вони зростають. Амінокислоти необхідні для розвитку плодів та молочних залоз. Тож у пізній стадії супоросності рекомендується фазова годівля або використання окремої добавки (енергетично-протеїнової) поверх корму».

    Окремо спікер виділив період лактації, відзначивши, що метою годівлі в цю фазу повинно бути забезпечення підвищеної молочної продуктивності, спрямованої на збільшення маси відлученого гнізда

    «У період лактації маса гнізда збільшується на 2 - 3 кг/день, а молочна продуктивність свиноматки складає 8-9 л/ день, або і більше.

    Сьогодні тривалість лактаційного періоду у свиноматок є меншою, ніж раніше, а генетичні покращення - прирости, пісність м'яса – призводять до зниження апетиту у свиноматок. Тож стає все складнішим споживання твариною достатньої кількості корму для забезпечення всіх її потреб».

    Експерт детально розкрив особливості годівлі в лактаційний період, відзначивши, що стратегія годівлі має відповідати наступним критеріям:

  • Кількість корму через день після опоросу повинна бути такою ж, як і в останні 7-10 днів супоросності
  • Максимально - 2.5 kg, але може бути збільшено до 3 - 4 kg
  • Кількість корму повинна бути збільшена протягом наступних днів
  • Мінімально на 0.5 кг день , але також може бути на 1 - 1.5 kg
  • 50% свиноматок досягають максимального споживання корму до 10-го дня лактації
  • У менше ніж 25% тварин знижується споживання корму між 5-м та 10-м днями: це є нормальним
  • 30-35% свиноматок мають знижене споживання корму на другому тижні лактації протягом 2-3 днів
  • 30% взагалі не мають зниженого споживання корму
  • Рекомендується годувати 2-3 разу на добу в один і той самий час
  • Найкращий метод – вволю, або годівля відповідно до апетиту
  • Слідкувати за температурою у приміщенні: свиноматки почуваються комфортно між 18˚C - 22˚C, при вищій температурі знижується споживання корму
  • Для обігріву новонароджених поросят, яким потрібна температура між 26 та 30˚C, варто застосовувати електрокилимки, лампи та ін.
  • «В період теплового стресу свиноматки знижують поїдання корму та, відповідно, молочну продуктивність і вагу, - зазначив Володимир Шило. – Тому влітку використовуйте більш енергетичний корм з меншим вмістом клітковини та протеїну, застосовуйте годівлю вночі і використовуйте системи охолодження в приміщенні».

    «Всі ці перелічені вище фактори вимагають уважного підходу до раціону годівлі, який має передбачати необхідну кількість поживних речовин. Забезпечити його можливо лише завдяки застосуванню спеціально адаптованого для перехідного періоду свиноматок корму, який допомагає плавно перейти з одного типу раціону на інший, і здатен без стресу для тварини задовольнити швидкі зміни у її вимогах до поживних речовин» - підсумував свій виступ спікер.

    Із доповіддю «Генетика – основа бізнесу» виступив Гопка Віктор Васильович - експерт у галузі свинарства компанії FeedLanceProduction.

    Він розповів про особливості ведення племінної роботи задля підвищення ефективності галузі, та важливість міжпородного схрещування і гібридизації, відзначивши, що вони дають змогу підвищити продуктивність свиноматок до 11 поросят за опорос, середньо-добові прирости поросят- на 10–15% (живої маси 110–120 кг вони досягають за 6–7 міс);підвищити віддачу корму, якість продукції та вихід м'яса, який при забої досягає 60%.

    «Надсучасний генотип свиней сам по собі не може стати панацеєю для становлення високорентабельного свинарства. Висока генетика розкривається лише за належних умов, коли селекційні підходи розглядають як одну із ланок технологічного ланцюга. За переходу на нову генетику ви витрачаєтесь не тільки на племінних тварин, а й на цілу низку вдосконалень технології. Навіть перший добрий результат від модернізації лише одного технологічного елементу через 1–1,5 роки без підкріплення іншими засобами може призвести до раптового зниження продуктивних та господарських показників» - відзначив у підсумку спікер.

    Експерт зі свинарства компанії FeedLanceProductionПалійчук Ігор Миколайович розкрив тему кнурів-плідників, грамотне утримання яких є важливою запорукою успішного відтворення. Він проаналізував найпоширеніші породи свиней, відзначивши такі головні характеристики якісного кнура як сильна конституція, розвинені м’язи та міцні кістки, висока якість та об’єм сперми і довготривалість продуктивного використання.

    Серед порід кнурів спікер детально охарактеризував наступні:

    Порода Дюрок

  • Колір шкіри: червоно- коричневий
  • Висячі вуха та довга шия
  • Довгі боки з округлими ребрами
  • Широкий каркас
  • Великі однорідні м’язисті окости
  • Міцні задні ноги з добре рухомим скакальним суглобом
  • Стійкість до патогенного навантаження
  • Порода Пєтрен - відрізняються від інших порід м’язистістю та пісністю туші. Окрас - білий з чорними плямами, навколо яких “кільця” світлішої пігментації з білим волосяним покривом.

    Особливостями породи є:

  • Короткі широкі ноги
  • Боки великі з м’ясистими окостами
  • Короткий корпус та широкий каркас
  • Не схильні до накопичення жиру
  • Вибагливі до корму
  • Низька конверсія корму
  • Чутливі до холоду та спеки
  • Низька молочність свиноматок
  • Порода Гемпшир

    Найстаріша порода свиней беконного напрямку на територіях США та Англії. Окрас чорний, а на передніх ногах широка біла полоса.

    Переваги породи:

  • Добра адаптивність
  • Дуже витривалі
  • Міцний імунітет
  • Недоліки: свині легко подразливі.

    Використовують для виведення гібридів м’ясного напрямку ( Гемпшир+ Дюрок).

    Велика біла

    Виведена в 19 столітті в Англії. Окрас білий.

    Переваги породи:

    • добра адаптивність до кліматичних умов
    • гнучка генетична структура
    • високоплідність свиноматок
    • скороспілість

    Недоліки:

    • схильність до ожиріння
    • м’які бабки
    • погана переносимість сильних морозів

    Ландрас

    Перша порода свиней спеціалізованого м’ясного (беконного) типу. Виведена на початку 20 століття в Данії.

    Переваги породи:

  • високий показник росту та розвитку
  • високопродуктивні
  • тварини мають високоякісний бекон та тонкий шпик
  • мають жвавий темперамент
  • Недоліки породи:
  • Слабка конституція, спостерігається перехват тіла
  • Нестійкі до стресу, погано акліматизовуються
  • Вибагливі до умов утримання та годівлі
  • Порушення режиму годівлі відображається на якості м’яса та продуктивності свиней, а також їх запліднення і здатності до багатоплідності
  • Розповідаючи про аспекти, які впливають на якість кнурів, експерт відзначив важливість лібідо, яке залежить в тому числі й від якості годівлі.

    «Недостатня або надмірна годівля, що призводить до ожиріння або надмірної втрати маси тіла, негативно впливає на лібідо кнурів, - розповів спікер. - Збалансований за всіма поживними речовинами корм для кнурів покращує в першу чергу фізіологічний стан кнура, що, в свою чергу, покращує сексуальну активність».

    Також спікер відзначив, що сексуальна активність кнурів контролюється щитовидною залозою, яка потребує особливої уваги, особливо, якщо існують антипоживні фактори, такі як глюкозинолати, що присутні в рапсовій їжі та відомі своєю здатністю перешкоджати фіксації йоду в щитовидній залозі. Мікотокисини ж, зокрема зераленон, негативно впливають на лібідо кабана через дію на скорочення виробництва тестостерону і, очевидно, зниження концентрації тестостерону в крові.

    «Нестача макро- та мікроелементів негативно впливає на здоров’я та репродуктивну функцію кнура, - акцентував спікер. – Так, при нестачі кальцію спостерігаються патологія кінцівок, кульгавість, та порушується процес дозрівання сперміїв. Якщо в годівлі не вистачає фосфору, то наявна патологія кінцівок та хребта, а також виникає тератоспермія – збільшення кількості патологічних форм сперміїв в еякуляті порівняно з доступними нормами. Брак селену збільшує токсичний вплив продуктів обміну на сперматозоїди, знижує рівень тестостерону, чим порушує активність сперматозоїдів.

    При дефіциті цинку виникають зміни покручених сім’яних канальців сім’яників та подовжується процес дозрівання сперміїв, внаслідок чого збільшується аглютинація сперміїв. А нестача марганцю викликає зниження прояву статевих рефлексів та дегенеративно-атрофічні зміни в сім’яниках.

    Також спікер розповів про вплив нестачі жиророзчинних вітамінів на репродукційну функцію кнура, зокрема:

    Вітаміну А - Збільшується кількість патологічних форм сперміїв (більше 20% в еякуляті), виникає дегенерація епітелію звивистих сім’яних канальців, атрофія сім’яників та придаткових залоз.

    Вітаміну D - Порушується активність та ритм статевих рефлексів, знижується запліднювальна здатність сперміїв.

    Вітаміну Е- виникають дегенеративні процеси в сперміях, епітелії сім’яних канатиків, знижується статева активність,а також порушується формування та дозрівання хвоста сперматозоїда. Знижується кількість гормонів (гонадотропінів), які відповідають за функцію сім’яників.

    Експерт розповів і про оптимальні умови утримання кнурів. «Найкомфортнішою для кнурів є температура у приміщенні 18-25 °С, при підвищенні її понад 30 °С відбувається шкідливий вплив на первинні сперматоцити та сперматиди. Холодна температура не впливає на якість еякуляту, але має негативний вплив на лібідо тварин. Але необхідно уникати раптових змін температури в приміщенні, оскільки вони можуть мати негативний вплив виробництво та якість сперми через стрес.

    Уважно треба ставитися й до освітлення: тривалі періоди темряви або зменшення світла негативно впливають на репродуктивні властивості кнурів, об’єм еякуляту та концентрацію сперми. Оптимальний час освітлення - 16 годин/добу, з інтенсивністю від 150 люкс: простішими словами, інтенсивність світла повинна бути такою, щоб людина могла читати газету приміщенні на рівні очей у кнура».

    У підсумку експерт розповів про основні правила експлуатації кнурів, акцентувавши, що незважаючи на те, що кнурі починають виробляти клітини сперми в ранньому віці, їхня запліднювальна здатність наступає близько 7-ми місяців.

    «Зусилля для пришвидшення продукування сперми за допомогою годівлі, генетики або початкового збору у молодих тварин не дають результатів. Після досягнення статевого дозрівання сперматогенез є безперервним процесом протягом всього продуктивного життя кнурів, сперма збільшується у кількості та якості. В середньому кнурів використовують протягом 18 – 21 місяців, із розрахунку 1 кнур на 150 свиноматок, а в укомплектованих стадах - 1 кнур на 175 свиноматок».

    Також в рамках заходу виступила й голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, за підтримки якої було організовано даний круглий стіл. Голова АТУ поспілкувалася з представниками свинарського бізнесу про актуальні проблеми галузі та шляхи їх вирішення. Зокрема, було обговорено такі питання як упровадження компартменталізації, проблема відсутності утильзаводів, присутність сірого імпорту свинини, яка спричиняє паління цін для внутрішнього виробника та низку інших. Підприємці активно підтримали Ірину Паламар щодо шляхів вирішення даних проблем і зголосилися надалі разом співпрацювати, аби відстоювати інтереси галузі в органах влади у захисті своїх прав.